Aizanoi Antik Kenti
Aizanoi Antik Kenti

Aizanoi Antik Kenti

Kütahya il merkezine 57 km uzaklıkta, Çavdarhisar ilçesi sınırlarında bulunan, Aizanoi Antik kenti Roma egemenliğine ait bir antik kenttir. Kentte, kazı çalışmaları devam etse de büyük bir kısmı hala toprak altında bulunmaktadır. Yapılan kazı çalışmaları sonucunda MÖ. 2500 – 2800 yılları arasında insanların yaşadığı belirlenmiştir. Kentin Roma hakimiyetine geçiş tarihi, MÖ. 133 – 153 yılları arasında olduğu tahmin edilmektedir. Kent Roma hakimiyetine girdikten sonra, en parlak dönemleri MS. 200 – 300 yılları arasındadır. Bu tarihlerde, kentin nüfusu 100 bin ila 120 bin arasında olduğu sanılmaktadır. Aizanoi Antik Kenti stadyumu, tiyatro kompleksi, hamamları, Zeus tapınağı, macellumu, barajları, köprüleri, sütunlu caddesi, kutsal alanları ile dönemin en büyük roma kentlerinden biridir.

Aizanoi Antik Kenti, Kütahya il merkezine 57 km uzaklıkta, Çavdarhisar ilçesi sınırlarında bulunmaktadır.
Aizanoi Antik Kenti, Kütahya il merkezine 57 km uzaklıkta, Çavdarhisar ilçesi sınırlarında bulunmaktadır.

Kentin en önemli yapılarından biri olan Zeus tapınağı, dünyanın en iyi korunmuş Zeus tapınaklarından biri olmasıyla dikkat çekmektedir. Aizanoi Antik Kenti, bir tepe üzerine inşa edilmiştir. Döneminde eşine rastlanmayacak bir türde 13.500 kişi kapasiteli stadyum ve bir de 20.000 kişi kapasiteli tiyatro kompleksi bulunmaktadır. Bu iki kompleks 2 ana kapı ile birbirine bağlantılı olup zamanının en görkemli yapılarıdır.


Zeus Tapınağı

MS. 100 yıllarında Roma imparatoru Domitianus döneminde inşasına başlanmıştır. MS. 200 yıllarında Roma imparatoru Hadrianus döneminde yapımı tamamlanmıştır. Sağlamlığı ve hala ayakta kalması sebebiyle dünyada ilgi çeken Zeus tapınaklarından biridir. Tapınağın en dikkat çekici unsurlarından biri olan sütunları, tek parça şekilde ve 9,30 metre boyundadır. Tapınağın alt kısmı orijinal şekli ile günümüze kadar gelmeyi başarmıştır. 1850 yıldır ayakta duran tapınak, tüm ihtişamı ile görülmeye değer bir yapıttır.

Antik Tiyatro ve Stadyum

Aizanoi Antik Kentinde, bulunan tiyatro kompleksi ve stadyumun dünyada başka eşi ve benzerine rastlanmamıştır. MS. 200 yıllarından sonra inşa edilen 20.000 kişilik tiyatro kompleksi ve 13.500 kişilik stadyum 2 ana kapı ile birbirine bağlanmıştır. Stadyum bir tepenin içi oyularak, 200 uzunluğunda 50 metre genişliğinde, tribünler ise oyulan yerin yamaçlarına yapılmıştır. Antik dönemde her 4 yılda bir şehir olimpiyatları, düzenlenmekteydi. Şehir olimpiyatlarında şampiyon olanlar sporcular şehri temsil için Atina’ya gönderiliyordu. O dönemde yapılan sporlar: Gladyatörler kendi aralarındaki dövüşleri gibi, hayvanlara ve suçlulara karşıda dövüşmekteydi. 15.000 kişilik tiyatro salonu ise bir grek tiyatrosudur. (Antik Yunan Tiyatrosu) Güçlü akustik ses özelliğine sahip tiyatro kompleksi süsleme sanatı ile dikkat çekmektedir.

MS. 200 yıllarından sonra inşa edilen 20.000 kişilik tiyatro kompleksi ve 13.500 kişilik stadyum 2 ana kapı ile birbirine bağlanmıştır.
MS. 200 yıllarından sonra inşa edilen 20.000 kişilik tiyatro kompleksi ve 13.500 kişilik stadyum 2 ana kapı ile birbirine bağlanmıştır.

Macellum (Borsa Yapısı)

Macellum, 1970 yılında Gediz depreminden sonra, Çavdarhisar camisi yıkılmış ve yapılan kazı çalışmaları sonucunda Macellum (Borsa Yapısı) ortaya çıkmıştır. Antik borsa, dünyanın ilk borsası olma özelliğini taşımaktadır. Ancak dönemin Roma imparatoru Diocletianus, enflasyon ile mücadeleye başlamıştır. Pazarda satılan ürünler için minimum fiyat belirler ve pahalıya ürün satılmasını yasaklamıştır. İmparator bir fiyat listesi yayınlar ve bu fiyat listesini bağlı olan bütün şehirlere gönderir. Macellum borsasında yazılı yayınlanan listedeye göre sağlıklı güçlü erkek bir köle 30.000 dinar, eşek 15.000 dinar, at 90.000 dinar, erkek aslan 125.000 dinar olarak belirlenir.

Dikkatinizi Çekebilir;  Aziz Sancar Hangi Çalışamaları Yapmıştır? 📕
Macellum, 1970 yılında Gediz depreminden sonra, Çavdarhisar camisi yıkılmış ve yapılan kazı çalışmaları sonucunda Macellum (Borsa Yapısı) ortaya çıkmıştır.
Macellum, 1970 yılında Gediz depreminden sonra, Çavdarhisar camisi yıkılmış ve yapılan kazı çalışmaları sonucunda Macellum (Borsa Yapısı) ortaya çıkmıştır.

Sütunlu Cadde

Bu yol, Aizanoi Antik Kentinin ana caddesi olarak bilinmektedir. 1980 – 1984 yılları arasında, Çavdarhisar ilkokulu yıkıldıktan sonra yapılan kazı çalışmalarında ortaya çıkmıştır.  Zeus tapınağından başlayıp, Meter Steunene kutsal alanına kadar devam eden bir tören yoludur. Yolun bir kısmı sütunlar ile kaplıdır ve bir kısmı ise yürüyüş yolu halindedir. Özellikle savaş dönüşü, Roma askerleri halkı burada savaş ganimetleri ile selamlayarak, görkemli geçiş törenleri düzenlenen alan olarak kullanılmaktaydı.

Bu yol Aizanoi Antik Kentinin ana caddesi olarak bilinmektedir. 1980 – 1984 yılları arasında, Çavdarhisar ilkokulu yıkıldıktan sonra yapılan kazı çalışmalarında ortaya çıkmıştır.
Bu yol Aizanoi Antik Kentinin ana caddesi olarak bilinmektedir. 1980 – 1984 yılları arasında, Çavdarhisar ilkokulu yıkıldıktan sonra yapılan kazı çalışmalarında ortaya çıkmıştır.

Antik Baraj ve Köprüler

Pankalas nehrinin iki yakasına kurulmuş olan bir kenttir, Aizanoi Antik Kenti. Debisi çok yüksek bir nehir olan Pankalas nehri, sürekli taşkınlarla halkı tehdit etmekteydi. Bu durumu önlemek için Romalılar bir baraj inşa ederler. Fakat yağışın fazla olduğu, ya da karların eridiği dönemlerde baraj yetersiz kalır. Bu durum üzerine, baraj yükseltilir ve su seviyesi yükseldikçe su tahliyesi yapılır, fakat durum yine yetersiz su taşkınına karşı yetersizdir. Daha sonra nehir 6 metre yüksekliğinde, 25 metre genişliğindeki duvarlar ile ıslah edilir. Islah çalışmaları tamamlandığında nehirde sorunsuz bir şekilde taşımacılık ve güvenli rıhtımlar yapılmıştır. Pankalas nehri üzerine 5 adet köprü inşa edilmiş, fakat bu köprülerden 3 tanesi depremler nedeniyle yıkılmış, 2 köprü hala ayaktadır.


Meter Steunene Kutsal Bölgesi ve Roma Hamamları

Ana Tanrıça Kibele’nin Anadolu topraklarındaki, doğuşun, bereketin tabiat anası olarak görülmektedir. Meter Steuneneları Frig yaşayışlarında kutsal olarak kabul edilmekteydi. O dönem ki Roma yaşayışlarında mağaranın üst bölümüne, Ana Tanrıça Kibele’ye tapmak için ayinler yapılarak, kan çukurları yapılmıştır. Kibele’ye tapmak isteyen kişiler, Kibele rahibinden randevu alırlar. Daha sonra bu kişi yanına bir boğa alarak Meter Steunene ibadet alanına gelir. İbadet yapacak kişi kan çukuruna oturur ve boğa kesilerek kanları kanları üzerine dökülür ve inanışa göre kişi günahlarından arınmış bir şekilde yeniden doğmuş gibi olur. Antik kentte 2 tane de Roma hamamı tespit edilmiştir. Hamamlardan 1 tanesi oldukça büyüktür ve yanında bir de salon bulunmaktadır. Yıkama odaları hamamın ortasında yer almakta, bunun haricinde yan mekanlar tespit edilmiştir.

Hamamın içinde sağlık tanrıçası heykeli Higgia bulunmuştur. Heykel Kütahya Hava Tugayındaki müzede sergiye açık durumda bulunmaktadır. İkinci hamam ise 1980 – 1984 yılları arasında yapılan keşif çalışmaları sırasında ortaya çıkarılmıştır. Bu hamamın en göz alıcı özelliği, tabanının çok kaliteli bir mozaik malzeme yapılmış ve çeşitli betimlemeler ile süslenmiştir.


CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen adınızı buraya girin