Truva Savaşı
Truva Savaşı

Truva Savaşı’nı Kim Kazandı?

Truva Savaşı, Eski Yunanlılar ile Batı Anadolu’daki Truva halkı arasındaki, efsanevi bir çatışmadır. Daha sonraki Yunan yazarları tarafından M.Ö 12. veya 13. yüzyıla tarihlenir. Yunanlıların üstünlüğüyle biten bir savaş olmuştur. Gelin beraber bu eşsiz yazıyı okuyalım…

Savaş, eski Yunanlıların hayal gücünü, tarihlerindeki diğer olaylardan daha fazla harekete geçirmiştir. Aynı zamanda bu savaş, İlyada ve Homeros’un Odyssei’sinde ve sık sık büyük oyun yazarlarına kaynak olarak kullanıldı. Geç Tunç Çağı’nda, bir dönem Anadolu’da Truva kentinin savunucuları ile Yunanlılar arasında yaşanan bu savaş, binlerce yıldır insanlığın hayal gücünü ele geçirdi. Truva Savaşı hakkındaki bilgilerimizin ana kaynağı, on yıllık çatışmanın son yılında 52 günü anlattığı Homeros’un İlyada’sıdır.

Truva Savaşı
Truva Savaşı

Bu eser M.Ö 8. yüzyılda yazılmıştır. Yunanlılar, savaşın MÖ 13. yüzyılda meydana geldiğini hayal ettiler. Bununla birlikte, savaş aynı zamanda Homer’in çalışmasından önceki uzun bir sözlü geleneğin konusu oldu. Epic Cycle şiirleri gibi diğer kaynaklarla birleştiğinde, Truva Savaşı’nı tam olarak anlatabildi. Yunan geleneğinde Truva Savaşı, Menelaus’un karısı, Sparta Kralı ve Agamemnon’un kardeşinin Helen’i geri almak için düzenlediği bir sefer olarak başladı. Savaşın bir diğer önemi de Zeus‘un giderek artan insan nüfusunu azaltmasının bir yolu olmasıydı. Helen, Truva prensi Paris (Alexandros olarak da bilinir) tarafından kaçırıldı. Menelaos ve Yunanlılar, onun geri dönmesini ve Truva küstahlığının intikamını almak istediler.


Truva Savaşı’nda Yunan Tarafına Genel Bakış

Truva Savaşı‘ndaYunan güçlerinin koalisyonu (veya Homeros‘un sık sık dediği gibi Archaians) Miken Kralı Agamemnon tarafından yönetiliyordu. Temsil edilen şehirler veya bölgeler arasında Boiotia, Phocia, Euboea, Athens, Argos, Corinth, Arcadia, Sparta, Kephalonia, Girit, Rodos, Magnesia ve Kikladlar vardı. Yunan savaşçılar arasında bazı ekstra özel kahramanlar, en büyük savaşçılar olan ve savaş alanında en büyük cesareti sergileyen liderler vardı. Ayrıca, çoğu zaman ilahi bir anne veya babaya sahiptiler. Diğer ebeveynler ölümlüydü. Böylece tanrılar ve sıradan insanlar arasında bir soy bağı oluşturuyordu.

Homeros, İlayda ve Odysseia destanlarının yazarı.
Homeros, İlayda ve Odysseia destanlarının yazarı.

En önemlileri arasında Aşil, Odysseus, Ajax, Diomedes, Patroclus, Antilokus, Menestheus ve Idomenus vardı. Yunanlılara, Yunan dinindeki Olympia tanrılarının birçoğu yardımcı olduğuna inanılır. Athena, Poseidon, Hera, Hephaistos, Hermes ve Thetis’in hepsi, Homeros’un savaşı anlatmasında Yunanlılara doğrudan veya dolaylı yardımda bulunduğu söylenmektedir. Tanrılar, Truva ovalarında savaşan Yunanlıları, genellikle mızrakları saptırarak ve hatta onları tehlikeden uzak, güvenli bir yere koymak için savaşın sıcağında uzaklaştırarak koruduklarına inanılır. Tüm bu özel olduğu düşünülen ve mitolojik yardımları aldığına inanılan Yunanlılar, savaş içerisinde birçok avantaj ile iç içe idi.


Truva Savaşı’nda Truva Ordusuna Genel Bakış

Truva Savaşı taraflarından, diğeri olan ve Kralları Priam tarafından yönetilen büyük Truva şehrini savunan Truva ordusu, uzun bir müttefik listesinden yardım aldı. Bunlar arasında Karyalılar, Halizonlar, Kaukoneler, Kikoneler, Likyalılar, Maiyonlular, Mysialılar, Paionyalılar, Paflagonyalılar, Pelasgiler, Frigler ve Traklar vardı.Truva atlarının da yarı ilahi kahramanları vardı ve bunlar arasında Hector (Priam’ın oğlu), Aeneas, Sarpedon, Glaucus, Phorkys, Poulydamas ve Rhesos vardı. Truvalılar ayrıca savaş sırasında Apollon, Afrodit, Ares ve Leto’dan yardım aldı. Truva Savaşı’nın çoğu aslında uzun süreli bir kuşatmaydı. Şehir işgalcilere bu denli uzun süre direnebildi çünkü esas olarak surları çok muhteşemdi.

Truva atının, truvaya geçişini tasvir eden, Giovanni Domenico Tiepolo'nun tuval üzerine yağlıboya çalışması, 1760
Truva atının, truvaya geçişini tasvir eden, Giovanni Domenico Tiepolo’nun tuval üzerine yağlıboya çalışması, 1760

Nitekim Yunan mitolojisinde Truva’nın duvarlarının, Zeus tarafından Truva Kralı Laomedon’a bir yıl hizmet etmek zorunda bırakılan Poseidon ve Apollon tarafından yaptırıldığı söylenir. Yine de şehrin dışında orduların bazen savaş arabaları ile savaştığı başka olaylar vardı. Ancak çoğunlukla mızrak ve kılıç kullanan ve göğüs ve bacaklar için bir kalkan, miğfer ve zırhla korunan erkekler tarafından muharebede bulunduğu hadiseler söz konusuydu. Savaş, yıllar boyunca Truva ovalarında ileri geri devam etti, ancak gerçekten heyecan verici savaşlar, kuşatmanın son yılı için geçerli denilebilir. Bazı savaşlar, Truva savaşı ile beraber önemli noktaları oluşturur. Örneğin Paris ve Menelaos bu noktaların ilkidir.


Truva Savaşı: Paris vs Menelaos ve Hector vs Ajax

Kararsız çatışmalardan yorulmuş olan Menelaus, Paris ile tek savaşta savaşmayı ve böylece savaş sorununu çözmeyi teklif etti. Bunu kabul eden iki savaşçı, mızrakları ilk önce kimin fırlatacağını görmek için kura çekti. Önce Paris kazandı ve fırlattı ama mızrağı zararsız bir şekilde Menelaus’un kalkanına düştü. Yunan kralı daha sonra silahını muazzam bir güçle fırlattı ve mızrak Paris’in kalkanından geçerek zırhını delmeye devam etti. Paris son anda sıyrıldı. Aksi halde düpedüz öldürülürdü. Ancak Menelaus işi bitirmemişti ve kılıcıyla Truva prensinin miğferine korkulu bir darbe indirdi. Kılıç dağıldı ve parçalarına ayrıldı. Menelaus daha sonra Paris’in kaskını çıplak elleriyle kaptı ve onu tarladan sürüklemeye başladı.

Dikkatinizi Çekebilir;  Tarih Blogları Nasıl Yazılmalıdır?
Paris ve Menelaos
Paris ve Menelaos

Kask kayışının boynuna dolanmasıyla boğulan Paris, yalnızca kask kayışını kıran ve prensi kalın bir sisin içinde örten Afrodit’in müdahalesiyle kurtarıldı. Bir diğer nokta ise Hector vs Ajax’tır. İki büyük kahramanın buluşması Menelaus ve Paris’inkini yansıtıyor. Her biri mızraklarını fırlatır ama hiçbir etkisi olmaz. Hector daha sonra Yunanlıya sadece kalkanıyla onu savuşturması için büyük bir kaya fırlatır. Ajax daha sonra daha da büyük bir taşla karşılık vererek Hector’un kalkanını parçalar. Daha sonra kılıçlarını çekerler ve ölümlü mücadeleye başlarlar. Ancak her biri gece yaklaşırken kavgaya bir son verilmesi çağrısında bulunan yoldaşları tarafından durduruldu. Eski güzel günlerin meşhur olduğu şeref kodunu sergileyen iki savaşçı, karşılıklı hediyeler vererek dostane şartlarla vedalaştı, Hector gümüş kabzalı bir kılıç, Ajax muhteşem bir mor kemer verdi.


Truva Savaşı’ndaki Stratejiler

Önemli noktalardan biri de Truva Savaşı için Yunan gemilerinin saldırıya uğramasıdır. Muazzam bir savaş gününün ardından Hector; Truva atlarına, Yunanlıların kampının duvarlarına yapılan bir saldırıda liderlik etti. Truva atları kapılardan geçerek panik içinde kaçan Yunanlıları gemilerine geri gönderdi. Ancak Zeus, Hera’nın cazibesi tarafından bir an için dikkati dağılırken, Poseidon toplanan ve Truva atlarını geri çekilmeye zorlayan Yunanlıları cesaretlendirmek için devreye girdi. Sonra savaşın gidişatı tekrar değişti ve ilham verici Hector Apollon’un desteğiyle, Yunanlıları bir kez daha gemilerine geri püskürttü. Onları ateşe vermeye çalıştı. Yenilmez Akhilleus, Yunanistan’daki en büyük savaşçıydı.

Yunanlıların hayal kırıklığına uğramasına rağmen, Truva Savaşı‘nın son sahnesinin çoğunu somurtarak izledi. Agamemnon isimli kadın savaş ganimeti Briseis’i çaldığından kahraman savaşmayı reddetti. Agamemnon ilk bakışta mizaçlı tılsımını kaybetmekten pek rahatsız görünmüyordu. Ancak Truva atları savaşta üstünlük kazanmaya başladıkça, Akhilleus’a ihtiyaç duyulacakmış gibi görünmeye başladı. Bununla giderek daha çaresiz hale gelen Agamemnon, Akhilleus’a yalnızca çatışmaya yeniden katılacaksa geniş bir hazine vaatleriyle bir çağrı gönderdi. Bu teklif reddedildi. Ancak Yunan kampı saldırı altındayken Patroclus, akıl hocası ve büyük arkadaşı Akhilleus’a karşılaşmaya katılması için çağrıda bulundu. Yeniden reddettiğinde, Patroclus, Akhilleus’un zırhını giymek ve korkulu Myrmidonlara liderlik etmek için izin istedi. Akhilleus, Yunan gemilerinden birinin zaten alevler içinde olduğunu görünce isteksizce rıza gösterdi. Patroclus’u Truva atlarını kamptan geri püskürtmesi ve onları Truva’nın duvarlarına kadar takip etmemesi konusunda uyardı.

Truva savaşı’nda Sona Doğru

Truva Savaşı sona yaklaşmaktaydı. Patroclus daha sonra Yunan savaşına öncülük etti. Truva atları geri püskürtüldü ve hatta büyük Truva kahramanı Sarpedon’u öldürmeyi başardı. Başarılı genç kahraman, Akhilleus’un tavsiyesini görmezden geldi ve savaşı aceleyle Truva’ya doğru sürdürdü. Ancak bu noktada büyük Apollon, Truva atları adına müdahale ederek Patroclus’tan gelen miğfer ve zırhı vurdu, mızrağını kırdı ve kalkanını kolundan düşürdü. Böylece ortaya çıkan ve savunmasız olan Patroclus, Euphorbos tarafından bıçaklandı ve ardından Hector, mızrağından acımasız bir bıçakla ölümcül darbeyi vurmak için devreye girdi. Akhilleus, arkadaşı Patroclus’un ölümünü keşfettiğinde, keder ve öfkeyle Truva atlarından ve Hector’dan korkunç bir intikam almaya yemin etti.

Sarpedon, Ege'nin her iki yakasında da savaştaki yiğitliği ve kahramanlığı ile ünlüydü. Düşmanına dehşet ve adamlarına cesaret veren müthiş bir savaşçı, yüce Zeus'un kendisinin oğlu olduğu söyleniyordu.
Sarpedon, Ege’nin her iki yakasında da savaştaki yiğitliği ve kahramanlığı ile ünlüydü. Düşmanına dehşet ve adamlarına cesaret veren müthiş bir savaşçı, yüce Zeus’un kendisinin oğlu olduğu söyleniyordu.

Uygun bir yas gösterisinin ardından Akhilleus, nihayet savaş alanına bir kez daha girmeye karar verdi. Truva’nın kaderini belirleyecek bir karardı. Yine de savaşa girmeden önce, Akhilleus’un yeni zırha ihtiyacı vardı ve bu, Olympus’un usta zanaatkarı Hephaistos’u onu şimdiye kadar görülen en muhteşem zırh seti yapan ilahi annesi Thetis tarafından sağlandı. Bronz, kalay, gümüş ve altın kullanarak tanrıları, sayısız dünyevi sahneyi ve tüm takımyıldızları tasvir eden devasa bir kalkan yaptı. O da kahraman için göz kamaştırıcı, altın tepeli bir miğfer yaptı. Parıldayan zırhıyla göz kamaştıran Akhilleus, öfkeden deliye dönmüştü ve tahmin edilebileceği gibi, panik içinde şehir duvarlarının arkasından kaçan Truva atlarını alt üst etti. 10 yıl süren Truva Savaşı,Yunanlılar tarafından kazanıldı.


Kaynakça;

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen adınızı buraya girin