Semerkant
Semerkant

Semerkant Hangi Ülkede

     Özbekistan’ın en büyük ikinci şehri olan Semerkant başkent Taşkent’in Güneybatısında bulunmaktadır. Şehir, kültürel yapısı, sanat ve tarihi ile Özbekistan’ın ve dünyanın en önemli şehirleri arasında kendine yer bulmaktadır. 2500 yıllık bir geçmişe sahip olan şehir Persler tarafından kurulmuştur. Ayrıca şehrin bir diğer tarihi özelliği de İpek Yolu’nun en önemli uğrak noktalarından biri olmasıydı.

Özbekistan’ın en büyük ikinci şehri olan Semerkant başkent Taşkent’in Güneybatısında bulunmaktadır.
Özbekistan’ın en büyük ikinci şehri olan Semerkant başkent Taşkent’in Güneybatısında bulunmaktadır. Görsel: freetour.com

     Semerkant M.Ö. 600’lü yıllarda Persler tarafından kurulduktan sonra, Büyük İskender’in Perslilerin sonunu getirirken şehri ele geçirdi. 700’lü yıllarda ise Müslümanlar şehrin yeni sahibi oldular ve şehir İslam Tarihi’nin en önem arz eden yerleşim yerlerinden biri haline geldi. 1220 yılına geldiğimizde, şehir tarihinin en zor günleri ile karşı karşıya kaldı. Bu zor günlerin mimari sizce kimdi? Tam anlamıyla o baş belası Moğol İmparatoru Cengiz Han, şehri adeta yaktı, binlerce insanı katletti. Söylencelere göre, dünyanın en eski şehirleri arasında bulunmaktadır. Fakat bu tarihi şehir birçok medeniyete ev sahipliği yapmasının yanı sıra, çok zor günlerde geçirmiştir.

Cengiz Han ve Semerkant işgali

     O dönem şehir Harzemşah İmparatorluğuna bağlı önemli bir şehirdi. Cengiz Han 1220 yıllarında şehir kapılarına dayandığında, kent 100 bin askerle korunmaktaydı. Bu 100 bin kişilik ordu, Cengiz Han’a yalnız 1 haftaya yakın bir süre direnebildi. Şehirde bulunan, Askerler ve sivil halk Moğol istilacıları tarafından kılıçtan geçirildi. Semerkant şehri tarihte böyle bir kaos yaşamıştı. Daha sonraki yılarda Timur’un başkentliğini yaptığı tarihlerde ise şehir çok parlak yıllar geçirdi. Şehir, şu an ki muazzam görünümünün birçoğunu, 17. Yüzyıllara dayanan Buhara Hanlığı dönemine isabet etmektedir.

Semerkant şehrine tarihinin en zor günlerini Cengiz Han yaşatmıştır.
Semerkant şehrine tarihinin en zor günlerini Cengiz Han yaşatmıştır.

     1868’de ise şehir Rus işgali ile karşı karşıya kaldı ve Rusya’nın kontrolü altında kaldı. 1924 yılında Özbekistan kuruldu ve Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti’nin başkenti konumuna geldi. 1991’e geldiğimizde ise Sovyet Birliği’nin dağılmasıyla Semerkant Özbekistan’ın en önemli merkezi oldu. Şehir 2001 senesinde Dünya Miras Alanlarına dahil edildi. Günümüzde tarihi yapıları ve kültürü ile birçok meraklı bu şehre akın etmektedir.  

Dikkatinizi Çekebilir;  Amerika'nın Keşfini Kim Yaptı?

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen adınızı buraya girin