Susuz Yaz
Susuz Yaz

Susuz Yaz Filmi Nerede Çekildi?

    Susuz Yaz Filmi, Türk Sinema tarihinin önemli mihenk taşlarından birisidir. Türk Sineması tarihinde bir ilke imza atarak, Berlin Film Festivalinde, Altın Ayı Ödülü’nü kazanmış ve Türk sinema tarihinde uluslararası ödül alan ilk yapım olmuştur.

Filmin çekimleri, İzmir’in Urla ilçesi Bademler Köyünde 9 aylık bir süre içinde yapıldı.
Filmin çekimleri, İzmir’in Urla ilçesi Bademler Köyünde 9 aylık bir süre içinde yapıldı.

    1963 yapımı Türk drama filminin yönetmenliğini, Necati Cumalı’nın (1962) yılındaki ”Susuz Yaz” eserini uyarlayarak, Metin Erksan yapmıştır. Filmin başrollerinde ise Erol Taş ve Hülya Koçyiğit ve filmin yapımcılığını üstlenen Ulvi Doğan yer almıştır. Bu film, aynı zamanda Hülya Koçyiğit’in sinema tarihindeki ilk filmi olma özelliğini de taşımaktadır. Erol Taş’ın ise ilk başrol olarak yer aldığı filmidir.

   Filmin çekimleri, İzmir’in Urla ilçesi Bademler Köyünde 9 aylık bir süre içinde tamamlandı. Film Türkiye’de sansürlenince, İlk vizyonu Berlin Film Festivalinde gerçekleşmiştir.

Susuz Yaz Filmi’nin Konusu

     Filmin çekimleri eserin yaratıcısı, Necati Cumalı, gerçek yaşamında Avukatlık görevini yaptığı yerde, yani Urla’nın Bademler köyünde çekildi. Yani filmin senaryosu, Necati Cumalı’nın gerçek yaşamındaki gözlemlerini aktarmaktadır.

    Ege’nin kuraklık çeken topraklarındaki köyleriden birisinde, su bulmakta sorun yaşayan köy halkı, yaşamını sürdürebilmek için suya, ihtiyaç duymaktadır.

1963 yapımı Susuz Yaz Türk drama filminin yönetmenliğini Metin Erksan yapmıştır.
1963 yapımı Susuz Yaz Türk drama filminin yönetmenliğini Metin Erksan yapmıştır.

     Toprak ve su anlaşmazlığı sebebine dayanan bir köy serüveni niteliğindeki Susuz Yaz, klasik iyi ile kötü insan çatışmasının sinemamızdaki en çarpıcı karşılıklarından birini oluşturuyor.

    Metin Erksan, Susuz Yaz filmiyle iki kardeşi, Osman ile Hasan’ı karşı karşıya getiriyor. Osman, topraklarında çıkan suyu, arklarla çevirerek köy halkının faydalanmasını engellemektedir. İyi bir insan rolünde olan Hasan ise suyu başka köylülerin de kullanmasını savunmaktadır. Kardeşinin işlediği suçu üstüne alıp cezaevine giren Hasan, serbest kaldıktan sonra, Osman’ın kendisine yalan söyleyerek eşini de elinden aldığını ve evlendiklerinden haberi olunca adeta çileden çıkmaktadır. Hasan, kavga sırasında kendisine baltayla saldıran Osman’ı suda boğarak öldürür.

Dikkatinizi Çekebilir;  Konfüçyüs Sözleri - M.Ö. 551 - 479

    Daha sonra ise suyun önündeki engelleri kaldırır. Türk sinema tarihindeki ilk örneklerine 1960’lı senelerinin başında görülmeye başlayan, toplumcu gerçekçilik akımının ilk örneklerinden biri olan ”Susuz Yaz”kırsal kesim cinselliğini yansıtmaktaki başarısı ve erotizmi işleyişindeki, ustalıkla da sinema tarihimizde farklı bir yer tutmuştur.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen adınızı buraya girin