Namık Kemal
Namık Kemal

Namık Kemal

     Tam adıyla, Mehmet Namık Kemal, 2 Aralık 1840 tarihinde Tekirdağ’da doğdu. Doğum günü olan 2 Aralık’ta, 1888 yılında ise hayata gözlerini yumdu. Türk şair ve nesir yazarı Kemal, eserleriyle Türk milliyetçilik hareketlerine öncülük etti. Türk edebiyatının batılılaşmasına katkıda bulundu. Her ne kadar, görüş ayrılıkları hâkim olsa da günümüzde dahi kullandığımız modern edebiyatın yerel sanatçılarla tanışmasına olanak sağlayan, şairler arasında yerini korudu. Bir sosyal reformcu olarak Namık Kemal, en çok iki temel fikrin propagandacısı ve destekçisi olarak tanınır. Bu kavramlar, vatan ve hürriyettir. Ayrıca Kemal, bir liberal düşünür olmasına rağmen reform planında İslam’ı asla reddetmedi.

Namık Kemal; ''Bazen, fikirlerini değiştirmelisin, sen, fikirlerinin kölesi değil sahibisin.
Namık Kemal; ”Bazen, fikirlerini değiştirmelisin, sen, fikirlerinin kölesi değil sahibisin.

     Dinin, İngiliz hükümetine göre modellenmiş bir anayasal hükümete sahip, tamamen modernize edilmiş bir Türkiye ile uyumlu olduğuna inanıyordu. En tanınmış romanları arasında İntibah yahut Ali Bey’in sergüzeşti (1874) ve 16. yüzyıl Kırım Tatar hanının hayatına dayanan tarihi bir roman olan Cezmi (1887/88) sayılabilir. Baskıdan uzak bir Türkiye arzusunu dile getiren Rüya romanı da aynı zamanda çok okunan bir sosyal çalışma niteliği taşımaktadır.


Namık Kemal’in Hayatı

     Özel olarak eğitim görmüş bir şair olan Namık Kemal; hayatının henüz erken safhalarında Farsça, Arapça ve Fransızca öğrendi. Bu durum da 1857 ila 1858 yılları arasında Osmanlı hükümeti tercüme bürolarında çalışmasını sağladı. İlerleyen dönemlerde Kemal, dönemin önde gelen şairleriyle tanıştı ve klasik Osmanlı üslubunda şiir yazmaya başladı. Daha sonra Avrupa’da çok zaman geçiren ve batılı fikirlere büyük hayranlık duyan Tasvir-i Efkâr gazetesinin yazarı ve editörü İbrahim Şinasi’den etkilendi. Kemal, Şinasi’nin Fransa’ya kaçmasıyla 1865’te Tasvir-i Efkar’ın yeni editörü oldu. Ancak 1867’ye gelindiğinde, yayının son derece politik yapısı Osmanlı hükümeti için sorun yarattı.

Dikkatinizi Çekebilir;  Kürk Mantolu Madonna Kitabı'nın Konusu Nedir?📕
Namık Kemal, hayatının erken dönemlerinde Farsça, Arapça ve Fransızca öğrendi.
Namık Kemal, hayatının erken dönemlerinde Farsça, Arapça ve Fransızca öğrendi.

     Namık Kemal, diğer Genç Osmanlılar adındaki reform gerçekleştiren genç yazarlar grubu ile birlikte Londra’ya, oradan da Paris ve Viyana’ya kaçtı. Kemal zamanını Victor Hugo, Jean-Jacques Rousseau ve Charles-Louis Montesquieu gibi büyük Fransız yazarların seçilmiş eserlerini Türkçeye çevirmekle geçirdi. Aynı zamanda bu süreçte Hürriyet gazetesini de çıkardı. Genç Osmanlılar 1871 yılında İstanbul’a döndüğünde Kemal, İbret gazetesinin editörü olarak devrimci yazılarına devam etti. Bu süreçte ayrıca en ünlü oyunu Vatan yahut Silistre’yi yazdı. 1854’te Silistre kuşatması etrafında gelişen ve vatanseverlik ve liberalizm fikirlerini açıkladığı bir drama olan oyun, Osmanlı hükümeti tarafından kınandı.

     Bunun sonucunda Namık Kemal 1873 ile 1876 yılları arasında Kıbrıs’ta hapis cezasına çarptırıldı. Serbest bırakıldıktan ve bir başka sürgün döneminden sonra 1888’de Sakız (Chios) valisi oldu ve aynı yıl yaşama veda etti.


Namık Kemal’in Eserleri

  • Şiir: Namık Kemal’in Şiirleri (Namık Kemal’in şiirleri, ölümünden sonra ilk olarak Sadettin Nüzhet Ergun, 1941).
  • Roman: İntibah (1876) Cezmi (1880).
  • Oyun: Vatan yahut Silistre (1873), Zavallı Çocuk (1873), Akif Bey (1874), Gülnihal (1875), Celalettin Harzemşah (1885), Karabela (1910).
  • Eleştiri: Tahrib-i Harabat (1885), Takip (1885, Ziya Paşa’nın görüşlerinden dolayı divan şiirine eleştiri), Mes Prizon Muahazenamesi, Renan Müdafaanamesi (İslami görüşlere karşı savunduğu eser) Ernest Renan, 1908).
  • Tarihçe: Devr-i İstila (Osmanlı İmparatorluğu’nun genişlemesi, 1867), Barika-i Zafer (İstanbul’un Fethi, 1872), Evrak-ı Perişan (Dağınık Yapraklar, düzensiz kağıtlar, anlamı ile Selahattin Eyyubi, Fatih Sultan Mehmet ve Yavuz Sultan Selim, 1872), Kanije (1874), Silistre Muaharası (1874), Osmanlı Tarihi (yeni baskı, 3 cilt, 1971-74), Büyük İslam Tarihi (editör İhsan Ilgar, 1975).

Kaynaklar;

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen adınızı buraya girin