Ahlat Selçuklu Mezarlığı
Ahlat Selçuklu Mezarlığı

Ahlat Selçuklu Mezarlığı Tarihi

     Ahlat Selçuklu Mezarlığı, Türk- İslam Mimarisinin en güzel ve en etkileyici örneklerinden birisi konumundadır. Bitlis’in Ahlat ilçesinde bulunan bu tarihi mezarlık görenleri adeta büyülemektedir. Ahlat Selçuklu Mezarlığında yapılan araştırmalara göre, 1500’ü mükemmel durumda toplam 8000’den fazla mezar olduğu tespit edilmiştir.

     Halen, keşfedilmemiş mezarların bulunduğu ve yapılan kazı çalışmaları ile mezar sayısının artacağı söylenmektedir. Selçuklu dönemi mezarları olan bu yapılar, Orta Çağ Türk mimarisi hakkında bizlere çok büyük ipuçları sunmakta ve adeta açık hava müzesi konumundadır.


Ahlat Selçuklu Mezarlığı, Türk- İslam Mimarisinin en güzel ve en etkileyici örneklerinden birisi konumundadır.
Ahlat Selçuklu Mezarlığı, Türk- İslam Mimarisinin en güzel ve en etkileyici örneklerinden birisi konumundadır.

     Mezarlıkta bulunan tarihi mezar taşları, taştan oyulmuş tasarımları ve farklı şekilleri ile benzersizdir. Bir başka ilgi çekici şey ise mezar taşlarının yüksekliğinin değişkenlik göstermesidir. Bazı mezar taşları 3.5 metreyi bulmaktadır.

Zeynenettin oğlu Ebu Melik’in Mezarı

     1071’inci mezarlık ise Zeynettin oğlu Ebu Melik’e aittir. Bu mezar, 1182 yılında, Mimar Hacı Miran Bin Yusuf tarafından yaptırılmıştır ve diğer mezarlar gibi tüf taşından yapılmıştır. Mezar taşının tepesinde, Mevlana motifleri, yazıtlar, mihrap, Kuran ayeti ve hadisler bulunmaktadır. Mezar taşı detaylı bir şekilde incelendiğinde; bize her nefis ölümü tadacak, ölümün bir kapı olduğunu ve herkesin bu kapıdan geçeceğini söyleyen bir mesaj vermektedir.


Ahlat’ın Tarihi ve Ahlat Selçuklu Mezarlığı

Ahlat Van Gölü’nün Kuzeybatında kalan bölgede Bitlis ilinin ilçesidir. Şehrin, bilinen en eski sakinleri Urartulardır. Ahlat genel itibari ile mezarlıkları ile öne çıkmaktadır. Selçuklu dönemine ait olan, Ahlat Selçuklu Mezarlığı Türk tarihi açısından önemli bir yer tutmaktadır. Bunun ile birlikte, yine selçuklu izleri taşıyan lahit mezarlara ev sahipliği yapmaktadır. Mezarlar Ahlat ilçesine has ve bu bölgede bulunan özel taşlar kullanılarak yapılmıştır.

Dikkatinizi Çekebilir;  Araştırmacı Tarih Nedir? Faydaları Nelerdir?
Ahlat, doğal güzeliği ve tarih boyunca stratejik önem arz eden konumu ile her zaman çeşitli medeniyetleri barındırmıştır.
Ahlat, doğal güzeliği ve tarih boyunca stratejik önem arz eden konumu ile her zaman çeşitli medeniyetleri barındırmıştır.

Ahlat, doğal güzeliği ve tarih boyunca stratejik önem arz eden konumu ile her zaman çeşitli medeniyetleri barındırmıştır. Anadolu’nun fethinde fazlasıyla önemli olmuştur. Bu bağlamda önemli bir tarihi zenginliği barındırmaktadır. Ahlat, Osmanlı devletinin kurucusu olan Osman Bey’in doğduğu yer olarak bilinmektedir. Kümbet-ül İslam ünvanı alan 3 şehrimizden biridir.

Kaynakça;

  • dogurehberi.com
  • dailysabah.com

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen adınızı buraya girin