İzmir Hakkında Kısaca

İzmir Türkiye’nin batısında bulunan büyük ve tarihi bir şehir konumundadır. Tarih öncesi çağlara kadar uzanan geniş ve derin bir geçmişi bulunma ve bir çok medeniyet İzmir’de yaşamıştır.

İzmir’in tarihi M.Ö. 3000 yıllarına kadar uzanan, dünyanın en eski kentlerinden bir tanesidir. Çok sayıda medeniyete ev sahipliği yapmış olan şehir özellikle Helenistik, Roma ve Osmanlı dönemlerinde önemli bir merkez olması ile dikkat çeker.

İzmir eski adıyla Smyrna, bir liman şehri olarak, önemli bir ticaret merkezi konumundaydı. M.Ö. 7. yüzyılda, İyonyalı Yunan göçmenler şehri yeni baştan kurdular ve kısa süre zarfında gelişerek ve büyüyerek Eski Yunan uygarlığının dikkat çeken merkezlerinden biri oldu. Şehir, Pers İmparatorluğu tarafından M.Ö. 545 yılında ele geçirildi ve daha sonra M.Ö. 334 yılında Büyük İskender tarafından alındı.

Roma İmparatorluğu döneminde İzmir, Asya eyaletinin önemli bir şehri olmuştur. Bu dönemde, kentte birçok kamu binası, tiyatro ve stadyum inşa edilmiştir.

İzmir'in tarihi M.Ö. 3000 yıllarına kadar uzanan, dünyanın en eski kentlerinden bir tanesidir
İzmir’in tarihi M.Ö. 3000 yıllarına kadar uzanan, dünyanın en eski kentlerinden bir tanesidir

1071 Malazgirt Zaferi’nden sonra Türklerin Anadolu’ya genişlemesiyle, Kent ve çevresi 11. yüzyıldan sonra Türk boylarının yerleşim merkezleri arasına girmiştir. 15. yüzyılın başında Aydınoğulları Beyliği’nden sonra Osmanlı hakimiyetine geçen İzmir, ekonomik olarak büyümeye ve gelişmeye başlamıştır. Osmanlı’nın hakimiyetinin güçlü olduğu dönemlerde, özellikle 16. ve 17. yüzyıllarda, Kent bir ticaret merkezi haline geldi ve Avrupa ile Asya arasındaki ana bağlantı hatlarından biri olmuştur.

1922’deki Büyük Taarruz’dan sonra imzalanan Lozan Antlaşması ile şehir, Türkiye Cumhuriyeti’nin bir parçası olmuştur. İzmir, Türkiye’nin üçüncü en büyük şehri ve Ege’nin en büyük şehridir, bugün Türkiye’nin en önemli ekonomik ve kültürel merkezlerinden biri olmayı sürdürmektedir.

Kaynaklar:

www.izmir.gov.tr

wikipedia.org

Dikkatinizi Çekebilir;  Lozan Antlaşması Maddeleri Nelerdir?

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen adınızı buraya girin