Saltanatın Kaldırılması

Osmanlı İmparatorluğu’nda saltanatın kaldırılması, modern ve laik bir Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluş aşamasında önemli sayılabilecek bir dönüm noktasıdır.

Saltanatın tamamen yürürlükten kalkması 1 Kasım 1922 tarihinde gerçekleşmiştir. Türkiye Büyük Millet Meclisi, İstanbul’da bulunan mevcut Osmanlı hükümeti yerini almış ve ulusal egemenliği kayıtsız şartsız benimsediğini açıklamıştır. İzmir’in Yunan işgalcilerinden kurtuluşundan sonra, TBMM, Osmanlı Hanedanı’nın üyelerinin ülkeden gönderilmesine karar vermiş ve bu kararı hayata geçirmiştir. Bu olaydan sonra, Meclis’in saltanatı formel olarak kaldırdığı ve Türkiye’nin bir Cumhuriyet olmasının yolunu açtığı anlanıma gelmekteydi.

Mustafa Kemal'in ifadesine göre milletvekillerinin birçoğu saltanatın kaldırılması kararına karşı çıkmışlardır.
Mustafa Kemal’in ifadesine göre milletvekillerinin birçoğu saltanatın kaldırılması kararına karşı çıkmışlardır.

Son Osmanlı Padişahı olan VI. Mehmet (Vahdettin), saltanatın yürürlükten kalkmasından sonra 17 Kasım 1922’de İstanbuldan ayrılmış ve bir İngiliz savaş gemisine binerek Malta’ya gitmiştir. Sonraki dönemlerde ise İtalya’ya geçiş yapmıştır.

Saltanatın kaldırılması, Türkiye’deki monarşik düzenin sonunu ifade ederken, aynı zamanda da bir ulus devletin doğuşunu müjdeliyordu. Bu yaşanan süreç, Mustafa Kemal Atatürk önderliğindeki reformların sadece bir parçasıydı. Ve bundan sadece bir yıl sonra, 29 Ekim 1923’te, Türkiye Cumhuriyeti’nin resmi olarak kurulmuştur.

Dikkatinizi Çekebilir;  Kazıklı Voyvoda Kimdir? - Vlad Tepes İşkenceleri

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen adınızı buraya girin