Susurluk Kazası

Susurluk Kazası, Türkiye’nin Susurluk kasabası, Balıkesir-Bursa Karayolu Susurluk ilçesi Çatalceviz mevkisinde meydana gelen bir trafik kazasıdır. 3 Kasım 1996 tarihinde gerçekleşen kaza normal bir trafik kazası değildir. Kazaya, karışan lüks aracın içinden devlet görevlileri, mafya üyeleri ve aynı zamanda da polis memuru olan bir kişi bir arada bulunmuştur. Bu yaşanan durum, devletin çeşitli bölümleri ile suç örgütleri arasındaki ilişkiler konusunda ciddi tartışmalara sebebiyet verdi.

Kazada yer alan kişiler:

  1. Abdullah Çatlı: Türkiye’de ünlü bir mafya lideri ve aynı zamanda Türk milliyetçi hareketinin bir üyesidir. Abdullah Çatlı, kazada hayatını kaybetmiştir.
  2. Hüseyin Kocadağ: Eski İstanbul Emniyet Müdür Yardımcısı ve özel harekat polisidir. Kocadağ da bu kazada yaşamını yitirdi.
  3. Sedat Bucak: Dönemin aktif Şanlıurfa milletvekili ve Bucak aşiretinin lideri konumundaydı. Sedat Bucak, kazada yaralı olarak kurtuldu.
  4. Gonca Us: Abdullah Çatlı’nın yanında bulunan kadın. Us, kazada yaşamını yitirenler arasındaydı.
Türkiye'de ünlü bir mafya lideri ve aynı zamanda Türk milliyetçi hareketinin üyesi Abdullah Çatlı, kazada hayatını kaybetmiştir.
Türkiye’de ünlü bir mafya lideri ve aynı zamanda Türk milliyetçi hareketinin üyesi Abdullah Çatlı, kazada hayatını kaybetmiştir.

Kaza sonrasında araştırmalar, çarpıcı bulgular ve ilişkiler ortaya çıkardı ve Türkiye’de “Susurluk Skandalı” olarak anılmaya başlandı. Bu skandal, Türkiye’de devletin içerisindeki derin devlet yapılanması ve devlet ile suç örgütleri arasındaki ilişkiler konusunda bir dizi tartışma ve soruşturma başlatmıştır.

Kazasının Detayları

Susurluk Kazası, 3 Kasım 1996’da saat 19:25 civarı Balıkesir-Bursa kara yolunda Susurluk ilçesi Çatalceviz mevkisinde gerçekleşen trafik kazası sonucunda, devlet-polis-mafya ilişkilerinin meydana çıkması ile patlak veren skandaldır. Türkiye Cumhuriyeti tarihinin en önemli skandallarından biridir. Kazanın gerçekleşmesinin ardından kamuoyu, “devlet-siyaset-mafya” üçgeninde yasa dışı ilişkilerin ortaya çıkartılmasını talep etti. “Sürekli Aydınlık İçin Bir Dakika Karanlık” adı verilen sivil toplum eylemleriyle ve medyanın desteği ile oluşan üstü örtülen ilişkilerin ve faaliyetlerin açıklanması istendi. Kaza, İngilizler tarafından  bile film konusu yapılmış ve film, 2018 yılında The Scar ismiyle vizyonada yerini almıştır. Filmin Gonca Us’un ağzından anlatılacağı açıklanmıştır.

Dikkatinizi Çekebilir;  Batınilik Hareketi Nedir? Selçuklu'da Etkisi Nasıl Oldu
Sürekli Aydınlık İçin Bir Dakika Karanlık
Sürekli Aydınlık İçin Bir Dakika Karanlık

DYP Şanlıurfa vekili Sedat Edip Bucak, İstanbul Kemalettin Eröge Polis Okulu Müdürü Hüseyin Kocadağ, Mehmet Özbay sahte kimlikli Abdullah Çatlı ile 1969 doğumlu Gonca Us, 1 Kasım 1996 günü akşam sularında Kuşadası’nda Onura Otel’e gelmişlerdir. Sedat Bucak’a ait 06 AC 600 plakalı Mercedes marka siyah renkli araçla Hüseyin Kocadağ yönetiminde İstanbul’a gitmek üzere yola çıkan grup, 3 Kasım 1996 günü saat 19:25 saatlerinde Susurluk ilçesi Çatalceviz mevkisinde benzin istasyonundan yola çıkan Hasan Gökçe yönetimindeki 20 RC 721 plakalı kamyona çarparak trafik kazası yapmıştır. Bu kaza, basın literatürüne “Susurluk Skandalı” veya “Susurluk Kazası” olarak geçmiştir.

Kazada, Mercedes’i kullanan Hüseyin Kocadağ, üzerinde Mehmet Özbay kimliği bulunan Abdullah Çatlı ve Melahat Özbay sahte kimlikli Gonca Us ölmüş, DYP Şanlıurfa Milletvekili Sedat Bucak yaralı olarak kurtulmuştur. Olay sonrası DGM, Sedat Edip Bucak hakkında soruşturma açmış ve hakkında iki yıl hapis cezası istenmiştir.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen adınızı buraya girin