Türkiye Deprem Haritası Nedir?

Türkiye Deprem Haritası, ilk bakışta bizlere ne kadar riskli bir deprem bölgesinde yaşadığımıza dair izlemleri vermektedir. Bu sebeple ülkede yaşayan insanlar olarak, deprem ve doğal afetler karşısında yeterince bilgi ve donanıma sahip miyiz? Tarih boyunca, birçok büyük depremler ile karşılaşmış bir millet olarak, özellikle Anadolu’nun hemen hemen her bölgesi aktif deprem hatları üzerinde bulunmaktadır. Bu realite bizim için maalesef ki kaçınılmaz bir gerçektir. Türkiye Deprem Haritası, ilk bakışta bizlere Türkiye’nin coğrafi yerleşimi ve tektonik hareketleri nedeniyle sürekli tehdit altında olduğumuzu göstermektedir. Bu deprem gerçeği karşısında toplumsal bilince ulaşma adına hepimize bireysel ve kurumsal olarak farklı sorumluluklar yüklemektedir. Örneğin, ilk okuldan itibaren çocuklarımıza doğal afetlerele ilgili ne kadar bilgi veriyoruz. Çocuklarımıza bu afetlerden korku olarak, değilde coğrafi ve olması gereken bir doğa olayı olduğunu anlatmalıyız ve onları olası tehditlere karşı hızlı ve doğru aksiyon alacak biçinde yetiştirmeliyiz.

Maraş Pazarcık Depremi
Maraş Pazarcık Depremi

Türkiye yakın tarihte gerçekleşmiş önemli depremleri aşağıda listeledik:

  • 17 Ağustos 1999 İzmit (Gölcük) Depremi: 7.4 büyüklüğünde olan bu deprem, Marmara Bölgesi’nde ve özellikle İzmit Körfezinde büyük hasara ve yaklaşık 17,000 ölüme sebep olmuştur.
  • 12 Kasım 1999 Düzce Depremi: Sadece ve sadece birkaç ay sonra, 7.2 büyüklüğünde yaşanan bu deprem, Düzce’ye ve çevre illere büyük zararlar verdi ve yaklaşık 1,000 kişi yaşamını yitirdi.
  • 17 Ağustos 1966 Varto Depremi: 6.8 şiddetinde hissettiğimiz bu deprem, Doğu Anadolu Bölgesi’nde yıkıcı hasarlara ve yaklaşık 2,500 ve yine vatandaşımızın ölüme sebep oldu.
  • 27 Temmuz 1967 Adapazarı Depremi: 7.1 büyüklüğünde yaşadığımız bu deprem, Sakarya’da ciddi yıkıma ve ölümlere yol açmıştır.
  • 22 Mayıs 1971 Bingöl Depremi: 6.3 büyüklüğünde yaşadığımız bu deprem, Doğu Anadolu’da Bingöl ve çevresine ağır hasarlar verdi ve yaklaşık olarak 1,000 kişiyi yaşamından etti.
  • 24 Kasım 1976 Çaldıran-Muradiye Depremi: Bu 7.3 büyüklüğünde olan deprem, Van’ın Çaldıran ve Muradiye ilçelerinde 5,000’den fazla kişinin ölümü ile sonuçlandı.
  • 13 Mart 1992 Erzincan Depremi: 6.8 büyüklüğündeki bu deprem ise Erzincan ve çevresinde bulunan bölgelerde, büyük hasarlar yaşattı ve yaklaşık 500 insan yaşamını kaybetti.
  • 1 Mayıs 2003 Bingöl Depremi: 6.4 büyüklüğündeki bu deprem, Bingöl ve çevresinde yıkımlara ve can kayıplarına neden oldu.
  • 6 Şubat 2023 Maraş Pazarcık Depremi: Saat 04:17 sabaha karşı meydana gelen 7.7 büyüklüğünde yaşanan deprem birçok çevre şehirde feci yıkımlara ve can kayıplarına neden oldu. Depremin büyüklüğünü ilk önce 7.4 olarak açıklansa da daha sonra 7.7 olarak revize edildi. Başka ülkelerden de hissedilen bu büyük depremin seviyesi 4. seviye olarak açıklandı. Bu yaşadığımız devasa deprem, 1939 senesinde yaşadığımız Erzincan depreminden sonra ülkemizde yaşadığımız en büyük deprem olarak kayıtlarda yerini almıştır. Depremin sonrasında, bölgede çok sayıda artçı sarsıntı yaşandı. 6 Şubat saat 13.24’te Maraş Elbistan merkezli 7.6 büyüklüğünde bir büyük deprem daha oldu. Çok ciddi can kayıplarının ve yıkımların yaşandığı şehirlerde soğuk hava koşullarında kurtarma çalışmaları yapıldı.
Dikkatinizi Çekebilir;  Kanuni Sultan Süleyman'ın Fethettiği Yerler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen adınızı buraya girin